Luonto ja matkailu Ruovedellä

Kun saan vieraita Ruovedelle, pääkohteenamme on itseoikeutetusti luonto. Olemme kiertäneet perinteisesti Helvetinjärven kansallispuistossa päiväretkiä ja käyneet kurkistelemassa Ryövärinkuopalla sekä ihmettelemässä Ollinkiveä. Toki luonto alkaa Ruovedellä jo kotiovelta ja varsinkin ulkomaisille vieraille mustikoiden ja kanttarellien poimiminen omasta pihapiiristä on elämys.

Ruovedeltä löytyy aktiivisia matkailuyrittäjiä, jotka panostavat myös luontomatkailuun. Tällainen porukka kokoontui pitämään ensimmäistä aktiivipäivää helvetissä helteisenä heinäkuun tiistaina.

Helvetin Portin ravintolan terassilla pyörähtää Mirja Vilénin ja huikkaa istumaan varjoon. Hän kertoo toukokuussa matkailuyrittäjien kokoontumisessa saaneen idean aktiivipäivästä ja heittäneensä sen samassa pöydässä istuneille Haukkamaa Adventuresin Petri Ristiniemelle ja Thunderfunin Antti Ukkoselle sekä Mäkelän Lomatupien isäntäparille. Kaikki olivat heti mukana ajatuksessa.

Kiireisiltä matkailuyrittäjiltä löytyi kuitenkin vain kaksi päivää kesäkalentereista ja näin aktiivipäivä osui heinäkuiselle hellepäivälle. Nytkin Vilén pomppaa juosten noutamaan kalenteriaan, kun keskustelu kääntyy syksyn tapahtumiin.

Helteiseen aktiivipäivänä sopivasti Mäkelän Lomatuvat on tuonut Kankijärven rantaan kaksi uutta sup lautaansa. Teija Lindell opastaa lautailun saloihin ja Lomatupien isäntä Mikko Lindell soittelee haitariaan ravintolan terassilla. Vuokrattavat sup laudat ovat Lomatupien tämän kesän uutuus, johon erityisesti nuoret asiakkaat ovat ihastuneita.

Nytkin Vilén pomppaa juosten noutamaan kalenteriaan, kun keskustelu kääntyy syksyn tapahtumiin.

Haukkamaa Adventuresin Petri Ristiniemi opastaa parikin ryhmää helvettiin ja takaisin ja kodalla on vielä tarjolla nokipannukahvit ja letut kuusenkerkkäsiirappia unohtamatta. Petrin retkillä pääsee kuulemaan myös jännittäviä tarinoita Helvetinjärven ja -kolun historiasta sekä hyviä luontoruokailuvinkkejä. Jos olet kolunnut helvetin polut niin kysy Haukkamaa Adventuresin melontaretkeä helvettiin.

Aktiivipäivässä pääsi kokeilemaan myös Thunderfunin läskipyöriä niille sopivassa ympäristössä. Antti Ukkonen opasti alkuun pyörän vaihteiden käytössä. Tänä kesänä Thunderfunin fatbikeja on voinut vuokrata myös muun muassa Ruoveden Laivarannan kesäkioskilta. Antti Ukkoselta kannattaa kysyä myös vinkkejä hyvistä pyöräreiteistä.

Itse ihastuin aktiivipäivässä sekä sup lautailuun että läskipyöräilyyn. Muita mainioita matkailuvinkkejä ja luontokokemuksia Ruovedellä kannattaa katsoa täältä. Muun muassa Lähiruokasafari ja Ylen Mennään metsään polkujuoksutapahtuma olisi vielä syyskuussakin tarjolla Helvetin Portilla.

Anna Häyrynen