Millainen on sinun joulusi Ruovedellä?

Joulunaikaan kuuluu monia lämpimiä perinteitä ja jokaisella on varmasti omat perinteensä. Ne voivat liittyä joulun ajan tapahtumiin, musiikkiin, ruokaan, koristeisiin, kuuseen tai lahjoihin. Toisille joulu on perinteitä pullollaan oleva juhla, toiset ovat taipuisampia ja valmiita kokeilemaan uusia traditioita. Jokainen saa koota omanlaisensa juhlakauden.

Tänne Ruovesi palvelee -sivustollekin olemme yrittäneet koota joulun ajan tapahtumia Ruovedellä. Lisäksi niin kunta, seurakunta kuin yksittäiset yhdistykset ja yritykset järjestävät lukuisia jouluisia tempauksia ja viestivät niistä omissa kanavissaan.

Paikalliset joulun ajan tapahtumat pyörähtävät käyntiin jo marraskuun lopussa. Suomeenkin rantautunut Black Friday käynnisti joulun kauppasesongin Ruovedelläkin. Joulu avattiin kunnan talon avoimin ovin jo viikko ennen mustaa perjantaita.

Black Fridaysta on kiistelty, mutta pienellä paikkakunnalla se tuo mukavasti puhinaa liikkeisiin ja muistuttaa myös lähiostamisesta.

Monille mieluisa jouluinen perinne ovat kauneimmat joululaulut. Laulaminen ja osallistuminen ovat monelle virkistävä, muistorikas ja rakas perinne. Mihin muuhun vuoden aikaan tai juhlaan liittyy näin monta yhteisesti muistettua laulua? Tutut laulut virkistävät muistia ja saattelevat joulun tunnelmaan. Seurakunta järjestää joululauluja useassa kylässä, joten laulamaan pääsee yhdessä tuttujen kyläläisten kanssa tai piipahtaa kirkossa aistimassa juhlallisesti joulun tunnelmaa.

Hyvää tunnelmaa ja joulumieltä voi jakaa itsekin erilaisten joulukeräysten kautta tai ilahduttamalla omia läheisiään pienillä huomionosoituksilla. Naapurin voi napata mukaan joulukonserttiin, pujauttaa postilaatikkoon joulutervehdyksen tai lähteä yhdessä lähijouluostoksille.

Omiin jouluperinteisiini kuuluu Ruoveden Joulu -lehti. Se kokoaan vuosittain tukevan paketin Ruoveden historiaa ja tätä päivää yksiin kansiin. Omia juuriaan on mukava lueskella joulukuun pimeinä iltoina.

Mikä on sinun ruovesiläinen jouluperinteesi?

Anna Häyrynen
Luova maalainen